10 съвета за щастлива двойна мама

След първоначалната еуфория или пълно стъписване при новината, че очаквате близнаци, е нормално да се запитате и как ще се справите първите дни, седмици и месеци с две новородени.  Ако трябва са съм честна, с наближаването на термина изпитвах тих ужас, че бебета скоро няма да седят кротко в корема ми и ще трябва да посрещам всичките им нужди. Прочетеното тук и там също не ме утешаваше много – съвети тип „Cry out for help!“ (Викайте за помощ!) и разкази за непрестанно ревящото дуо, безсънни нощи и чорлави майки, които не могат да вземат душ и да си измият зъбите.

За щастие реалността може да бъде и съвсем различна. Не твърдя, че справянето с две бебета едновременно е най-лесното нещо на света и бях вечно сресана и усмихната като в рекламите.  За сметка на това си спомням все още радостта и гордостта, която изпитвах всеки път когато погледнех към детското креватче, където се бяха сгушили двете най-прекрасни бебета на света – нашите! С малко повече позитивизъм, организация и общи усилия с таткото може да се справите съвсем успешно с „двойното предизвикателство“.

Ето и моите „оптимистични“ съвети за щастлива двойна мама:
1. Да се опита да кърми – спестява страшно много време, усилия  и… пари.  Кърменето на близнаци е не само възможно, но и приятно и за бебетата и за майката.  Информирайте се за кърменето още по време на бременността и поставете бебчетата на гърдата колкото се може по-скоро след раждането.  С времето ще се научите да  кърмите и едновременно, за да пестите още повече време. Като всяко начало и кърменето може да е малко трудно за вас и за бебетата, но много скоро всичко си идва на мястото и няма да ви се налага да стерилизирате двойна доза шишета и да топлите вода за двойната доза мляко нощем.

2. Да се старае да спазва някаква рутина и план през деня. Малките деца обичат рутината, която им създава спокойствие и чувство за сигурност и повечето случаи лесно се нагаждат към нея. Не става въпрос за военен режим под часовник. Идеята е денят да протича малко или много по някакъв стереотип. Будене, хранене, игра в бокса или излизане навън, местене в креватчето за следобедния сън или спане навън, като се събудят пак игра или излизане навън, след това нещо по-спокойно вечерта, пак местене в креватчето за сън или в кревата при мама и тате. По този начин децата започват да осъзнават разликата между ден и нощ и времето за игра и почивка. Старайте се да не превъзбуждате бебетата точно преди времето за сън.  Те също така могат да се изнервят и уморят повече ако някой по цял ден ги разнася, гъделичка и човърка и не ги оставя на спокойствие нито за миг.

3. Да не става роб на идеята да е идеална майка и домакиня. Прането може да почака до утре, неизмитите съдове също,  ако си уморен вечерта (или пък таткото може да ги измие). Гладенето на бебешките дрешки може да се ограничи съвсем спокойно до първите месеци (много майки не гладят въобще, особено ако ползват сушилня). Гладенето за останалите членове от семейството също може да се намали до минимум.  В книгата „Нежното изкуство на кърменето“  се посочва един много симпатичен 10-минутен тест за изгладените дрехи. Ако след 10 минути вече не им личи, че са гладени, то гладенето може да се спести напълно! Къпането на бебетата всеки ден също не е задължително, а и прекалено честото къпане не е полезно и за нежната им кожа, която се изсушава прекалено. Ако бебетата вечер са преуморени и къпането не е удоволствие за никого нищо не пречи да го преместите в който и да е час на деня, удобен за вас и за малчовците.
4. Да спазва принципа „И аз съм човек“.  За бебетата е преди всичко много важно да имат спокойна и щастлива майка. Да се храни добре и да не пренебрегва себе си. Гладната, изморена и изнервена майка не е от полза нито за себе си, нито за децата си.

5. Да почива, когато бебетата почиват. Сутрин като станат нищо не пречи мама да се поизлежава още малко с тях. Следобед също!

6. Да включва таткото колкото се може повече в гледането на бебетата. Дори и да не върши нещата, точно така както ни се иска, при всички случаи е помощ, а пък все някога и той ще се научи да прави всичко добре. Освен това по този начин таткото се чувства съпричастен още от самото начало в отглеждането на бебетата и ще върши тези задължения с удоволствие и в бъдеще.  Татковците могат да сменят памперси, да подават бебетата за кърмене нощем или да ги гушкат и оригват, да готвят, да мият чинии, да минават с прахосмукачката, да пазаруват и куп други полезни неща.

7. Да огранизира къщата по максимално удобен начин. На всички е ясно, че там се гледат две бебета и ако холът не е като музей за наколко месеца, едва ли това ще се отрази фатално на семейството. Много е удобно да има място за смяна на памперси и в хола и в детската стая  и на всяко друго място, където се седи повече с бебетата, вместо човек всеки път да се лута из цялата къща. Може да купите 2-3 пакета мокри кърпички и да ги поставите заедно с няколко памперса на „стратегически“ места.

8. Да излиза понякога дори за половин час до близкия магазин или просто навън САМА. Една кратка разходка е възможна дори в събота или неделя следобед, докато бебетата спят и таткото може да остане за малко сам с тях. Малко разнообразие никога не вреди, старайте се да излизате колкото се може повече с бебетата вместо да каните всички у дома и да сте затворени все на същото място.

9. Да не пренебрегва таткото за сметка на бебетата. Той също е много важен и за нея и за тях. Изкуството да си жена изисква да съчетаваш успешно и ролята на майка и съпруга.

10. Да се чувства истински щастлива и горда, докато бута двойната си количка (нищо че тежи!!!), докато другите мами се разхождат само с едно бебе. И да не забравя, че подобно щастие не се пада всекиму!

Advertisements

4 responses to “10 съвета за щастлива двойна мама

 1. Всъщност първите девет съвета са много полезни и за „обикновените, единични“ мами.
  А пък последния си е перла в короната на мотивацията за всички щастливи двойни мами и татковци.

  • Благодаря ти! Получаваш виртуален приз за първи коментар в блога!
   Все още се мъча с настройките и съм дори малко неподготвена, че някой вече чете 🙂

 2. Не съм съгласна да лягам с тях следобед.Това няма как да стане,за съжаление…)-;Тогава за 2 часа гледам да простра вече изпраните дрехи,да сготвя,да изчистя и ако има нужда да се изкъпя.Е за кога да лягам…0-;Само с това не мога мога да свикна-БЕЗСЪНИЕТО И ХРОНИЧНАТА УМОРА!

  • Ами точно това е идеята – ако можеш да откраднеш няколко минути в натовареното ежедневие да ги използваш да се погрижиш за себе си. Иначе и аз се хвърлям да върша къщната работа…
   Но те уверявам, че простирането,чистенето, готвенето понякога може да почакат, най- важната в момента си ТИ, защото се грижиш за бебетата, въртиш домакинството и се грижиш за цялото семейство. Точно затова ТРЯБВА да починеш, ще видиш, че след това ще се почувстваш „нов човек“ и ще свършиш много повече. От личен опит го казвам 🙂

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s