Развитие на близнаци в утробата – трети триместър от бременността

Развитие на близнаците през 28-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

В 28-та седмица от бременността близнаците ви са порастнали до 38 см. от върха на главичката до петите и 25,5 см. от главата до дупето и тежат приблизително по 875 гр.

Те могат да отварят и затварат очичките си, спят и се събуждат на редовни интервали от време и могат да сучат пръстчето или палчето си.

През този месец мозъците на бебетата се развиват с особено бързи темпове. Повявяват се характерните гънки по повърхността им и се увеличава мозъчната тъкан. Почти всички фетуси реагират на шум около края на 7-я месец.

По същото време бебетата започват за отварят очичките си и да извъртат глава ако забележат продължителна ярка светлина, която прониква в утробата. Те почват да трупат и подкожни мазнини. При момченцата тестисите слизат от мястото близо до бъбреците, където са се намирали, през слабините, до скротума. При момиченцата клиторът се вижда ясно, защото все още не е покрит от срамните устни, които са все още прекалено малки. Те ще порастнат достатъчно през последните седмици на бременността.

Скелетчетата на бебетата стават все по-твърди. Скоро те ще забавят растежа си на дължина, но ще продължат да наддават на тегло до раждането.

Около всяко от близначетата сега има около 1 литър околоплодна течност, но количеството й ще намалява с нарастването на бебенцата и ограничаващото се място в утробата.

Развитие на близнаците през 32-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

Краченцата, ръчичките и телцата на близначетата ви продължават да се загръглят и оформят и най-сетне са пропорционални по размер с главичката. В 32-та седмица от бременността теглото на всяко от бебетата е достигнало до 1,5 кг. и те вече приличат на новородени. Дължината им е около 41 см. от главата до петите.

Може да ви направи впечатление, че бебетата вече не се въртят толкова много в корема ви през този месец. Не се притеснявайте – те просто вече нямат много място в утробата. Докато продължавате да усещате помръдвания всичко е наред. Колкото и да ви се струва невероятно, близначетата ви ще порастнат още повече. Те ще наддадат поне по още 600 гр. до раждането.

Органите на бебетата продължават да съзряват и през пикочните им мехурчета преминават значителни количества вода като тренировка за уринирането след раждането. Скоро може да почнете да се питате и какви са сънищата на близначетата ви – изследвания с мозъчен скенер са показали, че около 8-я месец фетусите имат периоди на сън, в които сънуват.

Главичките на някои бебета вече са покрити с гъста коса, други имат само по няколко кичурчета. Гъстата коса при раждането не е гаранция за гъста коса и по-късно, но бебетата с хубава косичка след раждането обикновено се радват на по-хубава коса и като възрастни.

Близначетата ви вече може да се подготвят и за раждането като се обърнат с главичките надолу – в главично прилежание. Наблюдаващият ви лекар или акушерка ще следят внимателно разположението им през идните седмици, защото някои бебета успяват да се обърнат отново наобратно.

Черепчетата на бебенцата са все още меки и не са срастнали изцяло, за да се улесни преминаването през сравнително тесния родилен канал. Костите на останалите части от тялото обаче продължават да се втвърдяват. Кожата на фетусите също вече не е толкова набръчкана и тъмна.

Ако все още не сте започнали да говорите на близначетата си сега е времето да го направите – около 32-та седмица от бременността техния слух вече е достатъчно развит. Не се чувствайте странно ако говорите гальовно на „бебешки“, според някои проучвания новородените реагират с по-голям интерес на по-високите тоналности т.е. на тънките гласове.

Развитие на близнаците през 36-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

След 36-та седмица от бременността едното от бебетата ви постепенно ще слезе в таза, заобиколено и защитено от тазовите кости. Това разположение освобождава още малко от все по-оскъдното място за растежа на крачетата и седалището.

Косъмчетата, наречени „лануго“, които са покривали телцата на бебенцата от 26-та седмица на бременността, вече са почти изчезнали и с тях и по-голяма част от мазната субстнация „верникс казеоза“ върху кожата. Близначетата са ги погълнали заедно с други секрети чрез околоплодната течност и са ги натрупали в червата си. Те ще представляват първите почти черни изпражнения на бебетата след раждането, наречени „мекониум“. Околоплодната течност, която доскоро е била прозрачна, сега е жълтеникава и мътна от отделящия се в нея верникс. Белят се и горните слоеве на кожата, тъй като под тях се образува нова кожа.

Всички органи на близначетата са вече напълно развити и на мястото си, само белите им дробове ще достигат пълна зрялост до 37-та гестационна седмица (дори когато бебенцата се родят може да са им нужни няколко часа, за да почнат да дишат нормално).

Бебетата от едноплодна бременност обикновено се раждат със средно тегло около 3,4 кг. и дължина 51 см. като тегло от 2,5 до 3,8 кг. се счита в нормите за новородените. Близнаците обикновено са с по-ниско тегло от „единичните“ бебета, тъй като в повечето случаи се раждат 2-3 седмици преди термина. Близо половината от близнаците се раждат до края на 36-та гестационна седмица и това е съвсем нормален феномен, защото за разлика от другите бозайници, при човека многоплодната бременност е рядко явление.

Леките и безболезнени контракции, наречени Бракстън-Хикс, които обикновено се усещат през последните 2 месеца при едноплодна бременност, също е вероятно да започнат много по-рано ако очаквате близнаци. Тежестта на „двойната“ бременност може да доведе по-рано и до разкритие на шийката на матката, като част от подготовката на тялото за раждането.

Виж още:

Развитие на близнаци в утробата – първи триместър от бременността

Развитие на близнаци в утробата – втори триместър от бременността

Доброто наддаване при многоплодна бременност предпазва от преждевременно раждане

Текст и илюстрации от:

http://www.babycenter.ca/pregnancy/twins/fetal-development/

Публикувай коментар